12 ZASAD HIGIENY DOJU
PRZED DOJEM:
1. Regularnie sprawdzaj stan zdrowia wymienia:
2. Kolejność dojenia:- pierwiastki
-krowy świeżo ocielone,
-reszta stada,
-krowy chore.
3. Wykonaj przeddój- sprawdź czy nie ma skrzepów lub krwi 4. Mycie strzyków: strzyki muszą być czyste i suche, konieczne jest używanie ściereczek.
Suche ręczniki Drycel
Ściereczki DeLaval
Biocell wilgotne ręczniki
W CZASIE DOJU:
5. Sprawdź aparat udojowy, kontroluj poziom podciśnienia i pulsacji6. Szybko załóż kubki udojowe, unikaj zasysania powietrza.
7. Unikaj pustodoju (uszkadza końcówki strzyków).
8. Zdejmij aparat po wyłączeniu podciśnienia, nie dociskaj.
PO DOJU:
9. Odkażanie strzyków: zanurz każdy strzyk w kubku do dezynfekcji w preparacie (np. Dipal, Tri-fender, Fortex, IodoFence, Hamra Red) by uniknąć przenoszenia zakażeń.10. Mycie urządzeń po doju: Umyj wszystkie elementy dojarki i osusz je, jeśli to konieczne odkaż urządzenie. 11. Chłodzenie mleka- sprawdź temperaturę chłodzenia.
12. Monitorowanie danych o jakości mleka i aparatury udojowej- sprawdzaj i porównuj wszystkie dostępne dane, dbaj o regularny serwis!