Odbiór osobisty
MLEK-MAR Marta Krajewskaul. Papieża Jana Pawła II 1Szepietowo18-210
Pon. - Pt.:7.30 - 15.30Sob.:8.00 - 13.00
Koszyk0,00 złKoszykProduktyUlubioneUlubioneTwojeKontoKontoSzukaj
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

12 ZASAD HIGIENY DOJU 

PRZED DOJEM:
 
1. Regularnie sprawdzaj stan zdrowia wymienia: 2. Kolejność dojenia:
- pierwiastki
-krowy świeżo ocielone,
-reszta stada,
-krowy chore.

3. Wykonaj przeddój- sprawdź czy nie ma skrzepów lub krwi 4. Mycie strzyków: strzyki muszą być czyste i suche, konieczne jest używanie ściereczek.

Suche ręczniki Drycel
Ściereczki DeLaval
Biocell wilgotne ręczniki

 
W CZASIE DOJU:
 
5. Sprawdź aparat udojowy, kontroluj poziom podciśnienia i pulsacji

6. Szybko załóż kubki udojowe, unikaj zasysania powietrza.

7. Unikaj pustodoju (uszkadza końcówki strzyków).

8. Zdejmij aparat po wyłączeniu podciśnienia, nie dociskaj.
 
PO DOJU:
 
9. Odkażanie strzyków: zanurz każdy strzyk w kubku do dezynfekcji w preparacie (np. Dipal, Tri-fender, Fortex, IodoFence, Hamra Red) by uniknąć przenoszenia zakażeń.

10. Mycie urządzeń po doju: Umyj wszystkie elementy dojarki i osusz je, jeśli to konieczne odkaż urządzenie. 11. Chłodzenie mleka- sprawdź temperaturę chłodzenia.

12. Monitorowanie danych o jakości mleka i aparatury udojowej- sprawdzaj i porównuj wszystkie dostępne dane, dbaj o regularny serwis!
 
 
Newsletter